Rady & Tipy

Kurie oko

Kurie oko / Clavus /- otlak, ktorý sa neodstraňuje a nezmäkčuje je stále tvrdší a vytvára sa v ňom uprostred tvrdé jadierko.Vzniká v dôsledku trenia, alebo nadmerného tlaku na určité miesto na nohe. Pri chôdzi spôsobuje bolesť. Častejšie sa tento problém nachádza na miestach pri kosti, na prstoch nôh, chodidlách ale aj medzi prstami. Kurie oko nie je infekčné takže ho môže podľa usúdenia ošetriť pedikérka.

 
Bradavica

Bradavice sú kožné výrastky vírusového pôvodu. Pôvodcom sú vírusy z početnej rodiny tzv. ľudských papilomavírusov / HPV /.

Bradavica obecná / Verrucae vulgares / – Ak sa na ne pozriete z blízka, zbadáte v ich strede malé čierne bodky. Tieto bodky sú zrazené krvné cievy, ktoré bradavice vyživujú. Prenášajú sa priamym kontaktom zdravej kože s kožou obsahujúcou vírus, alebo sprostredkovaným kontaktom s kúskami pokožky z odtrhnutých bradavíc napr. škrábaním. Inkubačná doba je od niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov.
Bradavice sú nákazlivé, infekčné ochorenie, je potrebné sa vyhýbať spoločným priestorom ako sú sauny, bazény a pod. Nepoužívajte spoločné uteráky s inými členmi domácnosti. V domácom prostredí ich neošetrujeme ale navštívime kožného lekára.

 
Onychomykóza

Časté infekčné ochorenie nechtov, ktoré spôsobujú huby Trichophyton rubrum a kvasinky Candidda albicans.Postihnutie nechtovej platničky postupuje väčšinou od postranných valov a postupne zasiahne celú plochu nechtovej platničky. Tá je v dôsledku ochorenia zhrubnutá, deformovaná, krehká až sa olupuje alebo rozpadá. Nápadná je aj zmena farby od bielej cez žltú až po šedočiernu. Často sa ochorenie rozšíri na ďalšie nechty. Pre potvrdenie diagnózy je nutné mikroskopické a kultivačné mykologické vyšetrenie u kožného lekára.

Ochorenie je veľmi nákazlivé, preto je treba dodržiavať prísnu hygienu:

  • dbať na hygienu nôh a dezinfekciu obuvi
  • po osprchovaní si nohy utrieť dosucha aj medziprstové priestory a až potom si obuť ponožky
  • vyhýbať sa silónovým ponožkám
  • používať vlastný uterák – nedeliť sa s ním s ostatnými členmi domácnosti

Nakaziť sa môžete na verejných kúpaliskách, v krytých bazénoch, v saunách, telocvičniach, sprchách. Pre svoj život potrebujú teplo a vlhko, výborne sa im darí všade tam, kde sa priveľmi nedbá na čistotu.

 
Záder

Záder vzniká pri natrhnutí malého kúsku kože z odumretej časti pokožky. Dôvod, je ten, že na tomto mieste je koža zraniteľnejšia. Má slabú tukovú ochrannú vrstvu a silný sklon k vysušovaniu. A prečo je nejaký maličký kúsok poškodenej kože takým veľkým problémom? Kvôli delikátnosti zraneného miesta. S rukami pracujeme neustále, takže neustále hrozí, že o záder zavadíme. Do ranky sa dostávajú nečistoty, takže začne hnisať a bolieť. Zádery ohrozujú všetky vekové skupiny, obzvlášť ľudí, čo sa pohybujú v priestoroch, ktoré vysúšajú kožu. Azda hlavným vinníkom je však zlozvyk ohrýzania nechtov a okolitej kože. Takto si do zraneného miesta ľahko zanesiete infekciu a hojenie bude o to zdĺhavejšie.

Na to, aby ste predišli vytváraniu záderov je potrebné neustále zmäkčovať kožtičku v okolí nechtov olejčekmi na kožtičku, ktoré sú špeciálne vyrobené pre tento účel. Tiež je veľmi dôležité ruky neustále natierať kvalitnými krémami.